نشست علمی تخصصی، شخصیت شناسی فقیه عالیقدر ملا عبدالله یزدی صاحب حاشیه ملا عبدالله معروف به بهابادی با ارائه حجه الاسلام و المسلمین حاج شیخ محمد حسن ربانی بیرجندی و دبیری علمی علی ابوترابی در تاریخ دوم بهمن ماه سال جاری راس ساعت 9 الی 11 در سالن جلسات پژوهشکده اسلام تمدنی برگزار گردید

این نشست علمی و تخصصی را پژوهشکده اسلام تمدنی، اداره کل پژوهش با مشارکت دبیرخانه علامه بهابادی یزدی، حوزه علمیه خراسان، جامعه المصطفی شعبه خراسان، بنیاد پژوهش های آستان قدس گروه کلام اسلامی درپژوهشکده اسلام تمدنی و در فضای مجازی با حضور طلاب محترم از حوزه علمیه خراسان با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید شروع شد.

درابتدی این نشست علمی علی ابوترابی با تبریک ماه رجب واعیاد این ماه سعید ومیلاد آسمانی امام جواد الائمه علیهم السلام و خوش آمد گویی محضر استاد ربانی بیرجندی و همه شرکت کنندگان حاضر و در فضای مجازی با اشاره به فرموده مقام معظم رهبری که استاد شیخ بهایی اعلی الله مقامه الشریف از شاگردان این فقیه بزرگ بودند گفت: کتاب ارزشمند و معروف علامه، حاشیه ای است بر کتاب تهذیب المنطق تفتازانی که تا امروز از کتب درسی حوزه های علمیه است و هنوز هم در حوزه های علمیه جهان اسلام تدریس می شود

ایشان د ر ادامه با اشاره به شاگردان استاد علامه شیخ بهایی فیلسوف،عارف و دانشمند نامدار، صاحب کتاب ارزشمند معالم، و صاحب مدارک از کتاب های بسیار این فقیه گفت:

حضرت علامه مفسر قرآن فقیه و دانشمند علم منطق،‌ فیلسوف منطق دان ومولف الحاشیه علی تهذیب المنطق و درعلم تفسیرهم 3 کتاب دارند و در فلسفه، کلام و بلاغت آثاری از خود به جای گذاشته اند.

و در ادامه استاد ربانی با اشاره به شخصیت بزرگ حضرت علامه گفت:

ملا عبدالله در علوم معقول و منقول سرآمد بودند. در اصفهان شاگردان زیادی را از جمله شیخ بهایی و درنجف اشرف شاگردانی چون صاحب مدارک و معالم از محضرایشان فیض بردند.

ملا عبدالله بهابادی، بیش از دویست سال تولیت حرم امیر المومنین هم خودشان هم نوادگانشان به عهده داشتند.

ایشان حدود بیست کتاب علمی تخصصی دارد و در حوزه فقه شرح بسیار دقیقی بر قواعد الاحکام علامه حلی دارد که در آن روزگار کتاب درس بوده است و در حوزه علوم عقلی و نقلی حاشیه بر تهذیب المنطق دارد. که تا الان کتاب درسی حوزه های علمیه بوده است که این کتاب معروف به حاشیه ملا عبدالله است.

ملا عبدالله حاشیه بر استبصار دارد که متن درس آن دوران بوده و سبک درس خارج، خواندن متون حدیثی بوده است لذا متن کتاب را می خواندند و شرح می نوشتند.

تهذیب المنطق متن موجز از سعد الدین تفتازانی و مورد توجه حوزه های علمی شیعه و سنی بوده است و این کتابی بود که ملا عبدالله ادعا کرد اگر کسی یک حرف از آن حذف کند جایزه دارد ولی کسی نتوانست تا این که شاگرد او شیخ بهایی تغییری داد و ادعای استاد را شکست.

درپایان علی ابوترابی با اشاره به پیش نشست هایی دیگر تا آخرسال جاری و برگزاری کنگره بزرگ حضرت علامه در سال 1403 و 1404در یزد و نجف اشرف از همه دست اندرکاران این کنگره عظیم تشکر و قدردانی کرد و با دعایی که علامه ملاعبدالله در پایان یکی از حواشی خود نوشته اند جلسه را به پایان برد.

الحمداله علی توفیق الاتمام و السلام علی سید الانام وعترته ذو الکرام

ویژه نامه ها

ویژه نامه 1 ویژه نامه 2  معرفی آثار  معرفی آثار(انگلیسی)
ویژه نامه (عربی) حکیم بهابادی در یک نگاه (فارسی) حکیم بهابادی در یک نگاه (انگلیسی) حکیم بهابادی در یک نگاه (ترکی)
TPL_BACKTOTOP